Patříte k milovníkům zdravé výživy? Anebo si chcete pouze obohatit svůj jídelníček? Anebo třeba rádi čarujete v kuchyni a zkoušíte nové věci, objevujete nové chuťové zážitky? Ať už tak či onak, jistě vás zaujme klíčení semínek, protože úroda, která vás na jeho konci očekává je nejen maximálně zdravá, ale také velice chutná a v kuchyni ji využijete na milión způsobů.
sazeničky na dlaních
Mladé výhonky rostlin jsou šťavnaté, křupavé a velice chutné, takže jakmile je jednou vyzkoušíte, budou se vám na ně brzy sbíhat sliny. Tím spíše, když je zajímavě zkombinujete ještě s jinými potravinami – třeba v salátu, v pomazánkách anebo v polévkách. Anebo prostě nějak jinak, jak vás to zrovna napadne. Ať už je přidáte do libovolného jídla, nemůžete tak nic zkazit, ba naopak, můžete pouze objevit nové zajímavé chuťové variace. Nicméně i v případě, kdy vaření dvakrát nefandíte a v kuchyni si pouze vaříte čaj, nebudete nijak litovat – klíčky můžete totiž klidně konzumovat jen tak syrové a uchováte tak maximum z jejich vitamínů. A pokud se vám náhodou stane, že vám část úrodu zůstane, nevadí – v lednici vám vydrží i několik dní.
Jistě vás nyní nejvíce ze všeho zajímá, co budete potřebovat k tomu, abyste mohli mladé výhonky rostlin sklízet i vy: A to je další z velkých výhod tohoto druhu „zahradničení“. Nebudete potřebovat téměř nic. Ani lán půdy, dokonce ani balkón pro umístění truhlíků. Tu největší úrodu můžete klidně vypěstovat i v garsonce s jedním oknem – tedy pokud na něj dosáhnou sluneční paprsky.
fazolové klíčky
A mimo sluníčka, vhodné pokojové teploty a dostatku vody se samozřejmě neobejdete bez samotných semen. Žádné velké investice se tedy nemusíte obávat. Ovšem pokud byste si chtěli pěstování výhonků usnadnit a více jej zefektivnit, pořiďte si speciální sklenici na klíčení, která je opatřena praktickým sítem. Díky ní bude prolévání, a také i jiná manipulace se semínky hračka, takže získáte bohatou úrodu s minimálním úsilím.